6 največjih napak, ki ti onemogočajo napredovanje na kitari

Se ti zdi, da je čas, ki ga preživljaš s kitaro, kakovostno izkoriščen? Ti je vadenje kitare užitek in lahko čutiš in slišiš nenehni napredek, ali pa je tvoje igranje velikokrat zbegano preskakovanje med različnimi pesmimi in tehničnimi vajami, spremljevalnimi podlagami za improvizacijo in lestvicami?

Igranje kateregakoli inštrumenta zahteva nek časovni in mentalni vložek. Vendar pa je napredek na kitari zelo odvisen od kakovosti same vaje, od mentalne priprave in tega, kako smo pri stvari, ko vadimo. V tokratnem članku ti želim pokazati nekaj dejavnikov, ki lahko drastično izboljšajo tvoje igranje in pa predvsem skrajšajo pot do ravni igranja, ki si jo želiš doseči.

1. Cilji

Kaj si želiš doseči na kitari v roku petih let? Kako bi želel igrati? Kdo so tvoji trenutni idoli? Če bi imel čarobno palico in bi se z njo lahko začaral v najboljšega kitarista, kako bi igral? Kateri stil? To so nekatera od prvih vprašanj, na katera moraš poznati odgovor danes. Tvoja celotna vadba mora biti podrejena tvojim dolgoročnim ciljem. Bolj kot si lahko specifičen, krajša bo pot do tvojega cilja! Ne glede na to, kako bi rad igral, si poskusi vzeti eno uro časa, se v miru vsesti in razmisliti o teh vprašanjih. Odgovori na ta vprašanja ti lahko v prihodnje prihranijo ogromno frustracij in izgube časa.

2. Specifični koraki, ki te bodo pripeljali do zastavljenih ciljev. Ali jih poznaš?

To je eden od najtežjih korakov. Kako lahko najhitreje prideš do igranja, ki si ga želiš? Katere tehnike igranje potrebuješ za stil, ki si ga želiš igrati? Ubiranje, brenkanje, taping, legato, bendanje, vibrato, različne tehnike improvizacije, implementacije različnih tehnik v svoj stil igranja itd. Katere tehnike uporabljajo tvoji idoli? Ali poznaš najbolj optimalen način za vajo teh tehnik? Dobri temelji tehnike so ključni za kakršnokoli napredovanje na kitari. Celo preproste stvari kot je menjava akordov lahko povzročajo veliko frustracij in izgube časa, če se je lotimo na napačen način. Poznati moraš tehnike, ki jih uporabljajo tvoji idoli, in še bolj pomembno, poznati moraš pravilne načine vaje teh tehnik in aplikacije različnih tehnik v tvoje igranje. Najboljši način za hitro napredovanje je učenje s profesionalnim učiteljem, ki razume in pozna tvoje cilje in pot do njih. Učenje pod mentorstvom dobrega učitelja je lahko neprimerljivo krajše in bolj zabavno.

3. Tedenski urnik vaje

Kitara je inštrument, ki zahteva neko konstanto. Največja napaka je, da si ljudje postavljamo časovne urnike namesto funkcionalnih. Vadil bom 30 minut na dan, namesto da bi rekli: 40-krat bom pravilno zaigral/a solo pri tempu 70 bmp. Ali: 100-krat bom v celinkah zamenjal/a iz C v F pri tempu 100 bmp. Razlog za to je v tem, da so v primeru, ko si rečemo 'vadil/a bom 30 minut', naši možgani osredotočeni na 30 minut in ne na vsebino in kakovost vaje.  Na začetku tedna si sestavi urnik vaje, ki se lahko prilagaja ostalim aktivnostim, ki jih imaš. Dve ali triurna vaja kitare v soboto ali nedeljo te ne bo pripeljala do željenih rezultatov. Pomembno je tudi ločiti med igranjem kitare in vadenjem. Igranje kitare je brez dvoma del časa, ki ga preživimo s kitaro, vendar to ni vadba kitare in tudi ne vodi k hitremu napredku.

4. Specifični mikro cilji za vsako vajo

Nekaj o tem je bilo napisanega že pod prejšnjo točko, pa vendar: vsakič, ko vadimo kitaro, delamo vaje, ki nas vodijo do naših ciljev. Specifični mikro cilji so zelo pomembni, saj nam pomagajo, da se lažje osredotočimo na vajo. Če poznamo specifične cilje za vsako seanso vadbe, potem bodo naši možgani in um bolj osredotočeni na te cilje in jih bomo zato lažje dosegli. Ali poznaš svoje specifične cilje za posamezno seanso? Dejstvo, je da večina kitaristov tega ne počne. Potem vadenje hitro postane preigravanje že znanih riffov ali pa brezglava improvizacija čez različne backing tracke na youtubu. Ne razumite me narobe, tudi takšen način vaje je pomemben in lahko pripelje od veliko dobrih stvari, vendar pa to ne sme biti glavni način preživljanja časa s kitaro. 

5. Sistem za beleženje napredka

Vsak resen kitarist potrebuje sistem, ki mu omogoča beleženje njegovaga napredka. Različna področja in tehnike seveda zahtevajo različne načine beleženja napredka. Najlažje je to seveda početi s tehničnimi stvarmi kot so picking, sweeping, legato igranje, tapping itd. Tukaj lahko preprosto beležimo svoj napredek s pomočjo hitrosti, pri kateri smo sposobni nekaj odigrati. Pri drugih tehnikah kot so imrpovizacija, fraziranje... je beleženje napredka težje. Lahko pa ga vseeno izvajamo tako, da se snemamo. Po parih mesecih lahko primerjamo svoje posnetke in slišimo svoj napredek.

Zakaj pa je beleženje tako pomembno? To je dejansko eden izmed največjih motivacijskih faktorjev pri igranju. Vsakdo se prej ali slej sreča z obdobji, ko je težko ostati zbran, težko si je vzeti čas, življenje je napeto in polno je obveznosti. Dobimo občutek, da smo se zataknili, da ne napredujemo tako hitro, kot bi si želeli, morda celo razmišljamo, da bi vse skupaj pustili. V takih trenutkih oziroma obdobjih je zelo pomembno, da imamo sistem, ki nam jasno pokaže naš napredek v zadnje pol leta ali zadnjih treh mesecih. Tak sistem nam bo tudi pokazal, če smo na pravi poti do naših glasbenih ciljev, in pa tudi, kateri aspekt ali tehnika igranja nam najbolj onemogoča dosego naših ciljev.

6. Ocena tvojega znanja in napotki za dosego glasbenih ciljev

Za vsak premik k tvojim glasbenim ciljem je pomebno poznati tudi točko, na kateri si v tem trenutku. Kaj so tvoje slabosti? Kaj so tvoje prednosti? Kaj te ovira pri dosegi tvojih ciljev? Kako lahko najhitreje prideš do njih? Ponavadi se ovir in slabosti, ki nam preprečujejo napredek na kitari, ne zavedamo! Zato veliko ljudi nikoli ne doseže ravni igranja, ki si jo želi. Nikoli ne veš stvari, ki jih ne veš. Malo abstraktno, pa vendarle. Sam sem v svoji učiteljski karieri pomagal že mnogim učencem. Veliko od njih je v nekaj mesecih doseglo svoje 5-letne cilje in so si jih kmalu zatem že postavili višje. Ocena trenutnega igranja in pogovor o možnosti za napredovanje je ena izmed najpomembnejših tematik na brezplačni uvodni uri v moji šoli kitare. V kolikor si želiš napredovati in bi rad presegel oziroma presegla tvojo trenutno raven, se lahko prijaviš na neobvezujočo informativno uro.
Naredi korak naprej in si izpolni kitarske sanje!